2021-08-03 10:43:36• hírek • Szatmár.ro

Jó ütemben zajlanak az év elején eltervezett beruházások Pusztadaróc községben

Jól halad az idei évre eltervezett beruházásokkal a pusztadaróci önkormányzat – Găman Mihály polgármester szerint sikerül tartani az eltervezett határidőket, így mire beköszönt az ősz, sok szempontból fog megszépülni a település.

A polgármester először a tervezés alatt álló beruházások kapcsán ejtett néhány szót: elmondta, jelen pillanatban öt tervezőcsapat dolgozik a község jövőbeni beruházásainak előkészítésén. Egy tervezői gárda a korábban már oly sokszor emlegetett kerékpárút töltési szakaszán dolgozik, hiszen a régi terveket naprakész állapotba kell hozni. Egy másik csapat a kerékpárút a töltéstől a magyar határig tartó szakaszának terveit készíti elő. Egy harmadik tervezői csapat a szamosdarai sportbázis korszerűsítésének terveit állítja össze, egy negyedik testület a mezei utak korszerűsítését készíti elő (tervek, bekebelezés, geofúrások, stb), az utolsó csapatnak pedig nemrég sikerült naprakészre hozni a gázbevezetés terveit. Ez utóbbi esetében sikerült egy évvel meghosszabbítani az engedélyeket, urbanisztikai bizonylatokat, stb, így van még további egy éve a községnek finanszírozást keresni erre a pályázatra.  „Ezek mind fontos beruházások, melyeket szeretnénk a jövőben megvalósítani. Dolgozunk rajtunk, bár ez egyelőre kívülre nem látszik, viszont ha sikerül valódi haladást elérni, nagyon szép beruházások lesznek” – fogalmazott a téma kapcsán az elöljáró.

A tervezői munka mellett ugyanakkor zajlik a község mindenki számára látható fejlesztése is, számos beruházást sikerült már befejezni, de még ennél is több munka zajlik éppen, vagy következik még a nyár folyamán. Az egyik ilyen folyamatban lévő beruházás a bekötőutak lekövezése. Már az év elején eltervezte az önkormányzat, hogy mintegy 100-150 méter hosszúságban lekövezi azokat a bekötőutakat, amelyek a termőföldekről tartanak a falu felé, hogy a mezőgazdasági gépek minél kevesebb sarat hozzanak fel az aszfaltra. „Elsősorban ott végezzük ezeket a munkálatokat, ahol a mezei utak találkoznak a főutakkal, így például az Atya-Daróc községi út és a Daróc-Darai megye útnál. A munkálatot elkezdtük, de még folyamatosan érkeznek a további kőszállítmányok, amit elterítünk ezeken a szakaszokon” – magyarázta a polgármester.



Egy másik fontos beruházás az Atya irányába tartó pusztadaróci főutca kiszélesítése volt, amire elsősorban a nagy forgalom miatt volt szükség. A munkálat során a négy méteres utat öt méterre szélesítették, útpadkát helyeztek el, és az út menti aknákat is sikerült szintbe hozni. „Ez egy fontos munka volt, mivel elég balesetveszélyes volt az út keskenységéből adódóan, viszont így, egy méterrel megszélesítve sokkal kényelmesebb a közlekedés.”



Megújul a szamosdarai óvoda és orvosi rendelő épülete

Az önkormányzat munkacsoportja jelenleg a szamosdarai óvodának és orvosi rendelőnek otthont adó közös épületben dolgozik, ahol a külső tatarozás, a tetőjavítás és teraszlétrehozás mellett a kerítés teljes felújítása, a csatornarendszer cseréje is megtörténik. Mindezek mellett az épület kap egy új hőközpontot, amely egy új kazánházban fog üzemelni. Ez a munkálat az új tanév megkezdése előtt befejeződik. Ugyanakkor a Szamosdarai Általános Iskola számára is új kazánt vásárolt az önkormányzat, ezt is ki fogják a nyár végén cserélni.



Munkálatok zajlottak az atyai ravatalozónál is: nemrég sikerült lebetonozni a bejáratot, a bejárat előtti hidat és a kapu előtti részt, sőt egy széles járda is épült a ravatalozó és az út között, minek köszönhetően időjárási körülményektől függetlenül biztonságosan lehet majd ott közlekedni.

Zajlik a község 20 szelektívhulladék-gyűjtő pontjának a korszerűsítése is: a szemeteskonténerek alatti terület lebetonozzák, majd kerítésekkel szerelik majd fel ezeket a területeket, a jobb védettség és tisztább környezet érdekében.

Parkosítás és kivilágított sétányok kialakítása következik

Az év végére Pusztadaróc nem csak infrastruktúrájában és fejlettségében, de hangulatában is megújul: a község területén több sétány és zöldövezet is létrejön, melyeket éjszakai kivilágítással is ellát az önkormányzat. Az itt szükséges lámpákat és világítótesteket már meg is vásárolta a polgármesteri hivatal, Găman Mihály elmondása szerint a korszerű lámpák külön hálózaton is fognak működni és kizárólag a parkok és a sétányok kivilágításáért felelnek majd. Ami viszont a sétányok és zöldövezetek kialakítását illeti, nemrég sikerült leszerződni a kivitelező céggel, amely nemsokára hozzá is lát azok kialakításához.



Annak érdekében, hogy Pusztadaróc Szatmár felőli bejárata bal oldalon teljesen új arculatot kapjon, a bejárathoz egy totemet fognak emelni, majd ki lesz alakítva egy 2,5 méter széles sétány, térkövekkel. A sétány és az országút között egy zöldövezet lesz kialakítva, díszfákkal, cserjékkel. Lesz több pihenőhely, padok, szemeteskukák, és egy kis élő zöldkerítés. Sőt az országút és a házak közé egy 4 méter széles bekötőutat is építene az önkormányzat. Ezen, a falu bejáratától a központi parkig tartó sétányon lesznek felszerelve azok az új utcalámpák is. Ugyanakkor a központi parkban szintén korszerűsítések vannak kilátásban, de ugyanezek a beruházások fognak megtörténni a falu Lázári felőli bejáratánál is, és hasonló beruházás van kilátásban a kúria udvarán is, ahol a zöldövezet felújítása és korszerűsítése következik.



Továbbá tervben van továbbá Pusztadarócon három parkoló kialakítása vagy korszerűsítése is: a sportcsarnoknál, az orvosi rendelőnél és a szövetkezeti épület mellett, de hasonló munkálatok lesznek Szamosdarán is: kiépítenek egy buszmegállót és egy parkolót a kultúrház környékén, lesz egy bekötő járda a buszmegállótól az újtelep felé, illetve a buszmegállótól az óvodáig, párhuzamosan az úttesttel egy sétány fog épülni. Ez is 2,5 méter széles lesz, zöldövezettel és megállópontokkal kiegészülve, valamint világítótestekkel felszerelve.

Modern játszóeszközökkel szerelik fel a daróci és darai parkokat

A parkok témájánál maradva Gaman Mihály polgármester elmondta, tervben van pusztadaróci és szamosdarai parkok felszerelése modern játszóeszközökkel, kicsik és nagyok számára egyaránt. Kicsiknek csúszdák, hinták, libikókák és rugós játékok, nagyoknak kültéri fitneszgépeket vásárolnak, településenként 4-5 gépet. Sőt, Pusztadarócon van hely egy tiroli játék beszerelésére is. Az új játszóeszközök alá kivétel nélkül tartán-borítás is fog kerülni a magasabb biztonsági feltételek megteremtése érdekében – magyarázta a polgármester, hozzátéve: ezek a beruházások még idén, várhatóan szeptemberre be is fejeződnek.

Tervből is van még bőséggel

A folyamatban lévő és a hamarosan elkezdődő beruházások mellett számos tervvel és pályázati ötlettel is rendelkezik a községvezetés, melyekről nagy vonalakban szintén említést tett a polgármester.

Elmondta, hogy az idei évre három pályázattal készült az önkormányzat. Az egyik az új polgármesteri hivatal építésére vonatkozik, a második révén új kultúrház építését valósítanák meg Pusztadarócon, a harmadik által az atyai csatornahálózat kiépítését szeretnék megvalósítani. Ezek a pályázatok mind le vannak adva, sőt a biztonság kedvéért az atyai csatornahálózat kiépítéséről szóló pályázatot szeretnék benyújtani még egy helyre, ugyanis úgy néz ki, ősszel egy újabb pályázati kiírás indul, ahol szintén próbálkoznának.

A már korábban leadott pályázatok közül kettő éppen az elbírálás fázisában van, mindkettő a megyei fejlesztési egyesülettel közösen kerül kivitelezésre. Az egyik révén a község iskoláit szeretnék ellátni fotovoltaikus elemekkel, megtermelve ezáltal az iskolák számára szükséges energiamennyiséget, egyúttal csökkentve a tanintézmény kiadásait. A másik pályázat által a roma családokat szeretnénk felvilágosítani a koronavírus-fertőzés veszélyeiről, és az azzal kapcsolatos tudnivalókról, különböző tisztálkodási és fertőtlenítési akciókkal egybekötve.

Hamarosan, azaz 2-3 héten belül aláírásra kerül a kivitelezési szerződés a petei csatornahálózat kialakítására is, erre megvan a kivitelező, így ha nem lesz fellebbezés, aláírják a szerződést és jöhetnek a munkagépek.

Van a községnek egy másik pályázata is, amely még nincs befejezve, mégpedig a szamosdarai árkok kibetonozásának munkálatai. Găman Mihály szerint a kivitelező cég emberhiánnyal küszködik, ezért másfél éve stagnál ez a munkálat. Hozzátette, az anyagi feltételek adottak lennének, csak a beruházást kellene most már végigvinni, mintegy 2-3 kilométer szakaszon, mely ha lekészül, úgy Pusztadarócon, mint Szamosdarán csak kibetonozott árkok lesznek ezután.

Az önkormányzat tervezi továbbá, hogy a közeljövőben a pusztadaróci romatelepen kibővítik a csatornahálózatot, így ha a darai óvodánál befejeződik a épületfelújítás, a munkacsoportot a romatelepre fogják átvezényelni.

Tervben még a kamerarendszer kibővítése is: további 24 térfigyelő kamerát fognak felszerelni a községben, ezzel megduplázva a kamerák számát.

Szintén az idei tervek között szerepel a pusztadaróci új temető kerítésének megépítése is. Ebben az évben legalább az utcafronton, jövőre a hátsó részen is szeretnék megcsinálni.

Végezetül a polgármester elmondta, tervben van az atyai út modernizálása is, viszont ezt pályázati finanszírozásból szeretnék megvalósítani, ezért bíznak abban hogy az ősz folyamán találni fognak erre is megfelelő forrásokat. De az önkormányzat tervei között szerepel a közszállítás helyzetének rendbehozása is, mely most eléggé kaotikus, viszont erről többet már nem árult el a községvezető, mondván túl korai lenne kínálkozó a lehetőségekről beszélni.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: